Hoteluri - moteluri - apartamente - cabane - vile turistice - campinguri - hosteluri - pensiuni

In jos

Hoteluri - moteluri - apartamente - cabane - vile turistice - campinguri - hosteluri - pensiuni

Mesaj  Popescu Ionel la data de Vin Sept 05, 2008 2:45 pm

Structurile de primire turistice se clasifica pe stele sau categorii dupa caracteristicile constructive, dotarile si calitatea serviciilor pe care le ofera.

Clasificarea are ca scop prioritar protectia turistilor, constituind o forma codificata de prezentare sintetica a nivelului de confort si a ofertei de servicii.

Tipuri de structuri turistice de primire cu functiuni de cazare:
In Romania pot functiona urmatoarele tipuri de structuri de primire cu functiuni de cazare turistica, clasificate astfel:
1. hoteluri de 5, 4, 3, 2, 1 stele;
2. hoteluri-apartament de 5, 4, 3, 2 stele;
3. moteluri de 3, 2, 1 stele;
4. hoteluri pentru tineret de 3, 2, 1 stele;
5. hosteluri de 3, 2 stele;
6. vile de 5, 4, 3, 2, 1 stele;
7. bungalow-uri de 3, 2, 1 stele;
8. cabane turistice, cabane de vanatoare, cabane de pescuit de 3, 2, 1 stele;
9. sate de vacanta de 3, 2 stele;
10. campinguri de 4, 3, 2, 1 stele;
11. popasuri turistice de 2, 1 stele;
12. pensiuni turistice urbane de 4, 3, 2, 1, stele;
13. pensiuni turistice rurale de 4, 3, 2, 1 flori (margarete), pensiuni agroturistice de 4, 3, 2, 1 flori (margarete);
14. apartamente sau camere de inchiriat in locuinte familiale sau in cladiri cu alta destinatie de 3, 2, 1 stele;
15. structuri de primire cu functiuni de cazare pe nave fluviale si maritime de 5, 4, 3, 2, 1 stele.
In cadrul tipurilor sus-mentionate poate exista urmatoarea structura a spatiilor de cazare:
- camera cu pat individual, reprezentand spatiul destinat folosirii de catre o singura persoana. Latimea paturilor individuale este de minimum 90 cm;
- camera cu pat matrimonial, reprezentand spatiul destinat folosirii de catre una sau doua persoane. Latimea patului matrimonial va fi de minimum 140 cm;
- camera cu pat dublu, reprezentand spatiul destinat folosirii de catre doua persoane. Latimea patului dublu este de minimum 160 cm;
- camera cu doua paturi individuale, reprezentand spatiul destinat folosirii de catre doua persoane;
- camera cu trei sau mai multe paturi individuale, reprezentand spatiul destinat folosirii de catre un numar de persoane egal cu numarul paturilor. Camerele cu peste patru paturi individuale sunt considerate camere comune;
- camera cu priciuri, reprezentand spatiul destinat utilizarii de catre mai multe persoane. Priciul reprezinta o platforma din lemn sau din alte materiale, pe care se asigura un spatiu de 100 cm latime pentru fiecare turist;
- garsoniera, reprezentand spatiul compus din: dormitor pentru doua persoane, salon, vestibul si grup sanitar propriu. Dormitorul poate fi despartit de salon si printr-un glasvand sau alte solutii care permit o delimitare estetica;
- apartament, reprezentand spatiul compus din unul sau mai multe dormitoare (maximum 5 dormitoare), sufragerie, vestibul, echipare sanitara proprie. La categoria 5 stele va exista un grup sanitar pentru fiecare doua locuri, iar la categoria 4 stele, precum si la restul categoriilor, minimum un grup sanitar la 4 locuri.
Categoria de clasificare a structurii de primire turistice este data de cea la care au fost incadrate majoritatea spatiilor de cazare din incinta acesteia.
De regula, nu se admit spatii de cazare incadrate la categorii superioare celei de clasificare a structurii de primire turistice.
In mod exceptional se poate propune incadrarea la o categorie superioara, cu cel mult o stea peste categoria structurii turistice in cauza, a unor spatii de cazare cu un nivel de dotare si cu o calitate a serviciilor deosebite.
Insemnele privind categoria de clasificare a unitatii se inscriu pe o placheta montata in exteriorul unitatii, la loc vizibil pentru turisti, precum si pe autocolante aplicate in punctele de acces al turistilor.
In cazul pensiunilor turistice rurale si al pensiunilor agro-turistice insemnele vor fi realizate pe plachete confectionate din materiale rezistente la intemperii. Montarea acestora se face in exterior, de regula la poarta sau in alt loc care asigura o vizibilitate optima pentru turisti.
In toate structurile de primire turistice este obligatorie afisarea la loc vizibil pentru turisti a numerelor de telefon ale conducerii agentului economic care detine sau administreaza structura in cauza, precum si de la reprezentanta zonala a Oficiului de Autorizare si Control in Turism, pentru a se da posibilitatea turistilor sa semnaleze eventualele nemultumiri cu privire la serviciile oferite.

Popescu Ionel

Mesaje : 6
Data de înscriere : 05/09/2008

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum